Inge heeft een zorgoppas

Dinsdagavond, kwart over acht. Inge komt terug van haar hardloopgroepje in het Vondelpark. Intervaltraining. Lachen. Kletsen. Inge wil in oktober de tien kilometer weer in een uur doen, net als vroeger. Ze doet de voordeur zachtjes achter zich dicht. Klik. Voelt het zweet op haar rug. Schoenen uit, rugzakje af, trap op. Stilletjes. Opeens bedenkt ze dat ze vanavond maar één keer op haar telefoon heeft gekeken. Ze hoort haar zoontje boven lachen. Het wordt haar even te veel.

Als je ouder bent van een kind met moeilijk verstaanbaar gedrag of een verstandelijke beperking, is alles anders. Je moet zo veel uitzoeken en regelen dat je bijna vergeet dat je er zelf ook nog bent. Hoe regel je bijvoorbeeld een oppas thuis voor een hardloopavondje, als je ouder van een zoon van negen bent die zorg nodig heeft? Je kunt jezelf niet een leven lang wegcijferen. Ook mantelzorgers hebben ademruimte nodig. Daarom werkt Philadelphia in Amsterdam samen met Zorgoppas.

Zorgoppas verzorgt in [een groeiend aantal] gemeenten ondersteuning thuis voor gezinnen met kinderen die  zorg nodig hebben. Op deze manier hebben de ouders ook eens tijd voor zichzelf. Inge kan weer zelf kiezen wat ze doet. Zoals conditie opbouwen en nieuwe loopvrienden maken. Ze weet dat er thuis een oppas is om de intensieve zorg heel even over te nemen. Ze heeft nu zelfs tijd om ontspannen te douchen voordat de oppas vertrekt.

Philadelphia werkt in Amsterdam samen met Zorgoppas voor ouders van kinderen die naar ODC De Trampoline gaan. We verwachten er veel van te leren. Zorgoppas wordt mede gefinancierd door de gemeente. Daarom verschillen de mogelijkheden per plaats. Kijk op de website www.zorgoppas.nl/gemeente-check voor de beschikbaarheid in je gemeente.

Bron: Column Greet Prins – Philadelphia (online)

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.