Speciale zorg en aandacht met Zorgoppas – in het blad ‘Hallo’ van Philadelphia

De vierjarige Joe is snel overprikkeld. Hij voelt zich het fijnst in kleine groepen en heeft iemand nodig die één op één dingen met hem doet. Zorgoppas biedt hiervoor uitkomst.

Toen hij drie jaar oud was, praatte Joe nog niet. Voor zijn moeder Eveline Keyser was dat één van de vele signalen. ‘Joe ging naar een kinderdagverblijf met veel kinderen op de groep. Hij sliep slecht omdat hij de prikkels van de dag niet kon verwerken. Bovendien had hij last van driftbuien omdat hij snel overprikkeld was.’ Soortgelijk gedrag had ze eerder gezien, weliswaar in een andere vorm. Haar zus heeft het syndroom van Asperger en werd pas op latere leeftijd gediagnosticeerd. Eveline aakte de optelsom en besloot samen met haar man Vincent hulp te zoeken.

Kleine klas

Joe kreeg de voorlopige diagnose autisme. Hij is nu vier jaar en gaat inmiddels naar het speciale basisonderwijs. ‘Dat past helemaal bij hem. Hij zit in een kleine klas met acht leerlingen en hij heeft de aandacht van soms wel drie docenten.’ Het was duidelijk dat reguliere naschoolse opvang niet zou werken voor Joe. Dat besef stelde Eveline en Vincent voor een nieuwe uitdaging, want ze wilden beiden blijven werken. Een oppas aan huis was het ideale scenario, maar die zou Joe wel de nodige zorg moeten kunnen bieden.

Eén op één

‘Hij heeft iemand nodig die één op één dingen met hem doet. Maar dat moet wel iemand zijn die hem begrijpt. Die ziet dat hij gevoelig is voor overgangen en dat hij zich afzondert als hij overprikkeld raakt. Iemand die weet dat grapjes niet altijd aankomen en die weet om te gaan met zijn driftbuien.’

Zorgoppas bood uitkomst. ‘Ik vond het lastig om van een normale oppas extra zorgtaken te verlangen. Bij een grotere verantwoordelijkheid hoort ook een hoger uurloon. Door de samenwerking met Zorgoppas kunnen we dat nu goed regelen.’

‘Ik vond het lastig om van een normale oppas extra zorgtaken te verlangen’

Zorgoppas James kent Joe door en door. Ze paste al vaker op hem in de avonduren. Nu is James zijn zorgoppas en krijgt zij voor haar zorgtaken meer betaald.
Eveline: ‘Het gaat heel goed nu met Joe. De speciale zorg en aandacht die hij krijgt, helpen hem enorm.’

James: ‘Je moet duidelijk zijn bij Joe’

‘Ik ben de oudste in mijn familie en ik heb altijd op mijn broertje en nichtjes gepast. Alle kinderen reageren ongeveer hetzelfde. Maar bij Joe is het net anders. Je moet duidelijk zijn bij Joe. Je kan niet zeggen: dat doen we zo meteen. Dat begrijpt hij niet. Laatst was hij heel verontwaardigd dat ík hem ophaalde van school en niet zijn vader. Dat was hem niet duidelijk genoeg verteld. Hij heeft dan een paar weken last van zo’n misverstand. Hij reageert goed op mij en schrikt niet als ik streng ben. Ik heb een jaar een lerarenopleiding gedaan en ik kan veel van de theorie in de praktijk brengen als zorgoppas. Mensen kunnen op veel verschillende manieren reageren. Dat heb ik van Joe geleerd.’

Bron: 20-7-2019 | Hallo Zomer 2019 – Philadelphia Zorg (online),
Tekst & fotografie: Merel Uildriks

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.