Voor gemeenten - Zorgoppas

Is Zorgoppas ook een oplossing voor jouw gemeente?

Op deze pagina nemen we je mee in het verhaal waarom wij geloven dat Zorgoppas landelijk beschikbaar zou moeten zijn.

Ouders van zorgbehoevende kinderen zijn óók mantelzorger

Een groep mantelzorgers die vaak over het hoofd worden gezien, zijn ouders van zorgbehoevende kinderen. Zij staan altijd ‘aan’, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Dat breekt op als je niet af en toe tijd voor jezelf hebt. De stress die dit met zich meebrengt heeft een negatief effect op het welzijn en de gezondheid van de ouders en de andere kinderen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat weinig gemeenten respijtzorg aanbieden die daadwerkelijk aansluit bij de behoefte. Ook is er steeds meer aandacht voor de hoge druk op en overbelasting van mantelzorgers.

Veel gemeenten worstelen met de invulling van formele en informele zorg en welke preventiemaatregelen in te zetten. Ze merken daarnaast dat het lastig is om met vrijwilligers complexe problemen op te lossen. Mantelzorgers ondersteunen met alleen zorgprofessionals is een (te) dure oplossing.

Wat doet Zorgoppas?

Zorgoppas matcht ouders van zorgbehoevende kinderen met een geschikte en betaalbare oppas. Een oppas die snapt hoe er met hun kind moet worden omgegaan en de ouders echt kan ontzorgen.

Een eigen bijdrage van de ouder in combinatie met een bijdrage van de gemeente zorgt ervoor dat het voor beide partijen betaalbaar is.

“Wij kúnnen niet voor deze gezinnen bepalen wie ze nodig hebben. Dat moeten ze zelf doen. Wij brengen de gezinnen en (parttime) zorgverleners, ervaringsdeskundigen en studenten van zorgopleidingen bij elkaar. De ouders bepalen met wie de beste klik is.”

‘De gemeente’ bestaat niet

Het liefst zouden we heel Nederland morgen aan een oppas helpen, maar elke gemeente is anders. Voordat je een oplossing gaat aanbieden is het belangrijk om te kijken of er daadwerkelijk behoefte aan is. Daarom starten we altijd met een onderzoek en een pilot. Zo kunnen we samen ontdekken of wat in andere gemeenten getest is, ook bij jullie werkt.

“Zorgopppas geeft de regie in handen van de ouders en daar zit de kern van de innovatie. De bestaande instellingen kunnen dit niet: ze vertrekken vanuit controle, structuur en wantrouwen.”

Ben je benieuwd of Zorgoppas ook werkt in jouw gemeente?

Zorgoppas werkt samen met

Dit maakt Zorgoppas uniek

  • Lokaal, aansluitend op het aanbod binnen jouw gemeente
  • Laagdrempelig, ouders kunnen makkelijk hulp inschakelen
  • Ouders houden regie en kiezen zelf de meest geschikte oppas
  • Kosteneffectief en we blijven altijd binnen budget
  • Eigen bijdrage ouders voorkomt misbruik

Zo kunnen ouders weer een moment voor zichzelf vinden en ontspannen de deur uit.

Gemeenten kunnen met Zorgoppas voldoen aan hun verantwoordelijkheid om voor deze ouders een oplossing te bieden.

Nieuwsgierig geworden?

Elke gemeente is anders en dus kijken we graag samen met jou of Zorgoppas past bij het huidige aanbod in jouw gemeente.

Veelgestelde vragen

Voor gemeenten

Werken jullie met indicaties?

Zorgoppas wil er zijn voor alle ouders en verzorgers van zorgbehoevende kinderen die een geschikte oppas zoeken. Zorgoppas werkt niet met traditionele diagnoses of formele indicaties. Wij geloven dat een ouder prima kan beoordelen in hoeverre zijn of haar kind zorgbehoevend is. Juist als er nog geen diagnose is, is de juiste ondersteuning onmisbaar.

Wat verstaan jullie onder zorgbehoevend?

Denk hierbij aan autisme, ADHD, medische zorg (bv. injecties toedienen), slechtziend/blind, slechthorend/doof, lichamelijke beperkingen, ontwikkelingsachterstand, verstandelijke handicap, epilepsie.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.