Zorgoppas moet ouders meer lucht geven; Heusden begint aan proef

VLIJMEN- Heusden trekt bijna 44.000 euro uit voor een proef met de Zorgoppas, waarbij ouders van zorgbehoevende kinderen een geschikte oppas kunnen regelen. In principe maken tien gezinnen in de proefperiode van zestien maanden gebruik van de regeling.

Bron: Brabants Dagblad, Dik de Joode, 25-09-2018

De Zorgoppas is bedoeld om ouders van kinderen die zorg nodig hebben aan een geschikte oppas te helpen, hen zo te ontlasten om daarmee overbelasting of zelfs een burn-out te voorkomen.

Een ‘geschikte’ oppas wil in dit geval zeggen: mensen die bijvoorbeeld parttime in de zorg werken, professionals die net met pensioen zijn of studenten die bijna zijn afgestudeerd. Ouders gaan pas met een gerust hart de deur uit als ze weten dat hun zorgbehoevend kind in goede handen is, weet Remko Boer van Zorgoppas. ,,We screenen onze kandidaten zeer zorgvuldig, voordat we ze als oppas inzetten”, vertelde hij eerder aan het Brabants Dagblad.

De ‘gewone’ oppas, vaak tieners, heeft immers meestal niet de juiste kennis in huis om met zorgbehoevende kinderen om te gaan, is de redenering. Bovendien wordt al vaak een beroep gedaan op het sociale netwerk rond de gezinnen.

Bemiddeling

Het Bossche bedrijf regelt een geschikte kandidaat voor de gezinnen, door ouders en oppassers aan elkaar te koppelen. Ook de administratie en de betaling gebeuren door Zorgoppas. De ouders spreken af wanneer de oppas komt. Ouders betalen 7 euro per uur, de gemeente doet daar 13 euro bij. Gemiddeld wordt de zorgoppas achttien uur per maand per gezin ingezet, zo leren ervaringen in de gemeente ‘s-Hertogenbosch.

Gezinnen die gebruik willen maken van Zorgoppas hoeven geen medische indicatie te hebben, wel is er een uitgebreid intakegesprek. Als dan blijkt dat geen intensieve zorg nodig is, worden de ouders op andere oplossingen gewezen. De oppas heeft zelf ook een controlerende taak: ook die kan vaststellen dat geen intensieve zorg nodig is.

Loon op Zand

Hoewel naar verwachting dus tien gezinnen bij de proef worden betrokken, schat Heusden dat er in totaal negentien gezinnen zijn die gebruik zouden kunnen maken van de Zorgoppas. Andere gemeenten zijn al begonnen met Zorgoppas. Zo zijn in Loon op Zand vorige maand de eerste ouders aan een oppas gekoppeld. Daar won het bedrijf een van de prijzen (ruim 41.000 euro) vanwege het Beste Zorgidee.

Bron: Brabants Dagblad, Dik de Joode 25-09-2018 (krant & online)