Winnaar ‘Zorgoppas’ van start in gemeente Loon op Zand

KAATSHEUVEL – Gezinnen met een zorgbehoevend kind in de gemeente Loon op Zand kunnen voortaan Zorgoppas inschakelen. ,,We zijn er net begonnen. De eerste ouders worden gekoppeld aan hun oppas”, vertelt Remko Boer.

Bron: Brabant Dagblad, Nico Snels, 06-08-18

Die ‘match’ is zeer belangrijk, benadrukt hij, want het gaat om wederzijds vertrouwen.

Ouders kiezen

,,Het moet klikken tussen beiden, anders werkt het niet. We laten ouders kiezen uit drie kandidaten die wij hebben geselecteerd omdat ze volgens ons op papier geschikt zijn.”

Lekker samen uit eten of naar de bioscoop. Dat is lastig voor ouders met een kind dat ieder uur van de dag speciale zorg nodig heeft. Het nog jonge Bossche bedrijf Zorgoppas regelt het. ,,We zijn inmiddels zover dat we onze dienstverlening ook richting Hart van Brabant willen uitbreiden”, aldus Boer.

Beste idee

Als een van de winnaars van de wedstrijd ‘Het beste idee voor hulp en zorg’ krijgt Zorgoppas van de gemeente Loon op Zand bovendien een mooi startbedrag, namelijk een eenmalige subsidie van bijna 42.000 euro.

De deelnemende ouders profiteren hier direct van. Ze betalen alleen een eigen bijdrage van 7 euro per uur voor de oppas en 8 euro per maand voor het abonnement. Een persoonsgebonden budget (pgb) of indicatie is niet vereist.

Met gerust hart

Ouders gaan pas met een gerust hart de deur uit als ze weten dat hun zorgbehoevend kind in goede handen is. Een ervaren persoon met kennis van zaken.

Boer: ,,We screenen onze kandidaten zeer zorgvuldig, voordat we ze als oppas inzetten. Mensen die zich bij ons melden zijn bijvoorbeeld nog parttime werkzaam in de zorg of net met pension. Ze vinden het leuk om eens in de week op te passen. Ook hebben we studenten die in de laatste fase van hun opleiding zitten of al stage lopen bij een zorginstelling.”

Beperking of chronische ziekte

Zorgoppas is er voor gezinnen die een kind hebben met een beperking, geestelijk of lichamelijk, of een chronische ziekte. Zowel ouders die een oppas zoeken als mensen die oppas willen worden, kunnen zich aanmelden op de website.

Zorgoppas is een initiatief van Harm van Ballegooy en Remko Boer, twee sociaal ondernemers die in samenwerking met gemeente ’s-Hertogenbosch en diverse professionele zorgaanbieders het platform ontwikkelden.

Bron: Brabant Dagblad 6 augustus 2018 (online) en 8 augustus 2018 (krant)